Aquaszer

Finn szauna

A finn szauna építésének folyamata illetve, hogy mire kell figyelni egy biztonságos szauna kialakításánál! A szauna vizes környezet, gondoskodnunk kell a megfelelő érintésvédelemről! A szauna kabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen! A szauna építés során külön figyelmet kell fordítani a lábazat megfelelő kialakítására, mivel éppen ez az a terület, ahol a hibás és szakszerűtlen kivitelezés miatt időről időre olyan problémák keletkezhetnek, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre. Ennek elkerülése érdekében a szerkezet-fa padló felőli részét lábacskákra kell helyezni, így a szauna szerkezetét nem érheti káros pangó víz.

Szaunáink méretezésénél a szaunázni vágyók számát vesszük elsősorban figyelembe. Legkeresettebb magáncélú típusaink a kettő, három, és négy pados kivitelek 3-6 m2 alapterülettel. A közösségi szaunák többnyire nagyobb befogadó képességűek, 5-20 m2 alapterületűek. Fontos azonban tudni, hogy egy adott szauna közösségi használatra való alkalmassága nem méretének, hanem felszereltségének köszönhető! A szauna kályha méretezése - 1 m3 szauna belsőhöz légtérhez 0,75 kW kályha teljesítmény szükséges. - Üvegajtó és szauna ablak esetén a kályha teljesítményét célszerű minden hozzáadott üveg m2 esetében 10%-al növelni!

Kabintérfogat (m3) Kályhateljesítmény (kW)
2-4 3
3-6 4,5
5-8 6
7-12 8
9-16 9
11-19 10,5
13-22 12
18-28 15

230V-ról 5–6 légköbméteres szaunát tudunk működtetni, ennél nagyobb kabin üzemeltetéséhez 380V-ra vagy egy fatüzelésű szauna kályhára lesz szükség.

A szauna szerkezet kialakításakor kiemelten fontos, hogy a faanyagok méretpontosak, egyenesek és szárazak legyenek. Ha a készülő szaunánkat fix sarokba építjük egyszerűbb lesz a dolgunk, jobb lesz a kabin szigeteltsége, kevesebb szerkezet anyagból, egyszerűbben érhetünk el stabil építményt és kevesebb külső lambéria burkolatra lesz szükségünk.

Abban az esetben ha körbejárható szaunát építünk amely önállóan áll, különösen fontos a vázszerkezet merev kialakítása! Legyen erősebb a szerkezet ott, ahol a padok lesznek kialakítva! A szauna kályha legtöbb esetben egy konzol segítségével kerül rögzítésre a szauna falára, ezért feltétlenül vegyük figyelembe, hogy a szauna kályha súlya szauna lávakövekkel együtt, közel 35 kg lesz. Ezért itt is legyen egy erős a szauna váz kialakítva!

A szauna belső felületére lambéria borítás kerül, mely lehet függőleges és vízszintes. A közel múltban kezdett elterjedni a modern építészeti irányzatokat követve a különböző méretű és színű kifejezetten szauna belső falburkolatának készítésére gyártott panelek, melyek természetes anyagokból, környezetbarát technológiai eljárással készülnek. A szauna külső burkolatához nem szükséges szauna lambériát vagy paneleket használni, mert a külső burkolat nincs szélsőségesen magas hő terhelésnek kitéve, ám érdemes figyelni, hogy a szauna külső és belső burkolata stílusban passzoljon!

Annak érdekében, hogy a fa tartószerkezetet illetve a hőszigetelést megóvjuk a nedvességtől, alumínium párazáró hőtükör fóliával szigeteljük a belső oldal felől. Minimum 50 mm vastag ásványgyapot szigetelőanyag kerüljön a falakba! A szauna kialakításánál fontos, hogy a magas hőmérsékletet is jól tűrő szilikon szigetelésű vezetékeket használjunk! Szaunánk belső lambériázása előtt a szauna kabinunk úgy nézzen ki belülről, mint ha egy alumínium dobozban lennénk, ennek köszönhetően a kabin gyorsabban fel fog melegedni, a hőszigetelést és a szerkezet anyagot nem érheti pára és mindenki örömére gazdaságosabban fog működni.

A szaunánk szellőzésének kialakítása során figyeljünk, hogy a szaunakályha mögött a talajtól 10 – 15 cm-re friss levegőt beengedő nyílást alakítsunk ki! A szauna kabin külső felén ezt a nyílást egy szauna szellőző ráccsal fedjük le. Abban az esetben ha az ajtó alatt megoldható egy 2 – 3cm-s beszellőzés, akkor nincs szükség a szellőző rácsra (ezt a mi általunk forgalmazott szauna ajtók biztosítják). A szauna kabinon belül a kályhától lehető legtávolabb, egy úgynevezett kiszellőző nyílásra lesz szükségünk melyet zárhatóvá kell tennünk egy szabályozható szauna szellőző gomba használatával.

A szauna kabin belső lambériázásához mindenképp szauna lambériát használjunk, mely párás-meleg környezetben is hosszú ideig szép marad, nem fog vetemedni, teknősödni vagy szétnyílni. Szaunán belül hagyományos lambériát ne használjunk, mert az állandó hő és páratartalom változásnak köszönhetően hamar vetemedik, korhad és gyanta kifolyások keletkezhetnek a magas hőmérséklet miatt. Ezért előbb-utóbb cserélni kell, így végül sokkal magasabb költségünk lesz mintha eleve szauna lambériát használnánk.

Szauna pad

A szauna pad kialakításakor figyeljünk arra, hogy a szauna padon ülni és feküdni is kényelmes legyen, ezért a két szauna padléc közötti hézag ne legyen kisebb mint 5 mm, de ne haladja meg a 15 mm-t. Általában minimum kétszintes szauna padozatot alakítunk ki, így más-más magasságban más hőmérsékleten tudjuk majd élvezni szaunánkat. Ajánljuk, hogy az alsó pad egészen a szauna faláig beérjen így az alsó padon fekvőknek is sokkal kényelmesebb helyük lesz a szauna látványa is tágasabb érzetet fog nyújtani használójának.

Szauna világításhoz speciális szauna lámpatestet használunk, ez víz és páramentesen záródik, érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos. Érdemes a lámpaárnyékolót valamelyik sarokba elhelyezni, nagy figyelmet fordítva arra, hogy ne zavarja az alatta lévő padon szaunázó fejét falnak dőléskor.

Szauna világításSzauna világítás