Aquaszer

Infra szauna

Infraszauna

A finnek gőzképző fakályhás megoldását, néhányan infrasugarakkal váltották fel. A 2-25 mikrométeres hullámhosszú sugarak bár szabad szemmel nem láthatóak, az emberi testbe behatolva belülről melegítik fel azt. Ennek következtében az erek kitágulnak, s az így folyamatossá váló vérkeringés révén felgyorsuló anyagcsere növeli a szervezet ellenálló képességét. Ez által az izzadás során 70-80%-ban víz, a maradék 20-30%-ban pedig káros anyagok, salakanyagok távoznak a szervezetből. Mindezt sokkal kellemesebb (sokak által elviselhetőbb) hőmérsékleten élhetjük meg, mint egy hagyományos (finn) szaunában, hiszen az infrasugarak nem képeznek akkora hőt, mint ahogy azt egy fa- vagy elektromos kályha teszi. Sőt, az infrakabint sokan használják kifejezetten alakformáláshoz, hiszen nagyjából 30-40 perc benne eltöltött idő alatt mintegy 300-500 kalória égethető el.

Az infraszauna jóval nagyobb mennyiségű méreganyagtól szabadít meg, regenerálja, puhítja a bőrt, s míg a finn szaunában a nagy meleg miatt megterhelő a hosszabb idejű benntartózkodás (ezért is nem ajánlják a finn szauna használatát heti 2 alakalomnál többször, míg az infraszaunát egy idő után akár minden nap lehet használni), az infrasugarak a gőzzel ellentétben felfrissítik a szervezetet.

Az infraszauna előnyei

Az Infraszauna előnyei elsősorban a beépített halogéntechnológiás Philips Vitae infrasugárzóknak köszönhetők.

Infraszauna

Felmelegítési idő nélküli üzemeltetés
A Philips Vitae halogén lámpa nem igényel előmelegítési időt, bekapcsoláskor azonnal élvezhető jótékony hatása, így nem fogyaszt fölösleges energiát, ellentétben a hagyományos finn szaunával (45-60 perc felmelegedési idő). Ennek oka, hogy a lámpában az infraszál köré a halogén gáz van töltve, így bekapcsoláskor az azonnal eléri az üzemi hőmérsékletét, kikapcsoláskor ugyanolyan gyorsan le is hűl. A lámpa így energia és idő takarékosan, nagy hatékonysággal működik. Az infraszaunában a használó személy közvetlenül melegszik fel, a levegő csupán kis mértékben, mivel nem közvetítő eleme a hőnek. Ennek megfelelően az infraszaunában elegendő a 40 – 65 C hőmérséklet.

A teljes infravörös sugárzás-tartomány
Az infraszauna lényege, hogy a benne generált infravörös sugarak a bőr alá minél mélyebben behatolva, azt felmelegítve méregtelenítsék a szervezetet. Ez a behatolás annál mélyebb, minél rövidebb hullámhosszú infrasugarakat használunk.

A Philips Vitae a piacon jelenleg a leghatékonyabb infrasugárzó, mely a legmélyebben képes a bőr alá juttatni az infrasugarakat (5-6 mm). Ez annak köszönhető, hogy egyedül ezek a sugárzók biztosítják az infravörös sugárzás teljes hullámhossztartományát, így a legmélyebb behatolást biztosító rövid hullámú sugarakat is.

5000 üzemóra élettartam
A Philips Vitae sugárzók rendszeres használat mellett 30-35 éves üzemidővel rendelkeznek. A gyártó a Philips Vitae sugárzókra 3000 üzemóra, vagy 5 év teljeskörű garanciát vállal.

Az infraszauna jótékony élettani hatásairól

„A legutóbbi 25 év során, japán és kínai kutatók és orvosok végeztek beható kutatásokat az infravörös kezeléssel kapcsolatosan és számos kimagasló eredményről számoltak be. Japánban orvosokból és fizikoterápiai szakemberekből álló "Infravörös Társaság" működik, amely tovább kutatja és alátámasztja az infravörös sugárzással végzett kezelési módszer élettani hatásait. Keleten 700.000-nél több infravörös hősugárzó rendszert adtak el teljes testi kezelés céljára, és Kelet-Európában, valamint Ausztráliában további 30 millió ember kapott helyi infravörös kezelést ugyanarra a 2-25 mikronos hullámsávra beállított lámpával, mint amilyet a teljes testi hősugárzó rendszerek használnak. A teljes testi infravörös kezelést a német orvosok több mint 80 éve használják önálló kifejlesztésű formában.”

Az infravörös hősugárzó rendszer által kibocsátott, a bőr alatt kb. 4 cm mélységig eljutó, infravörös sugárzás, ezen mély behatolásnak köszönhetően, az izomszövetekre és a belső szervekre intenzív, melegítő hatást fejt ki. Válaszképpen erre a mély melegítésre, az agyalapi mirigy hatására növekszik a szív mérete és a pulzusszám. Ez a jótékony szívterhelés az edzéssel és a kondicionálással megcélzott szívérrendszeri hatást váltja ki. Orvosi kutatások igazolják, hogy a szauna használata szívérrendszeri kondicionálást nyújt azáltal, hogy a test a lehűlés érdekében energiát fejt ki, miközben jelentős pulzusszám-, szívteljesítmény- és anyagcsere-fokozódás lép fel. A szívérrendszeri kondicionálás ilyen formájának helyénvalóságát igazolja a NASA 1980-as években elvégzett széleskörű kutatása is, amely szerint a szívérrendszeri funkció infravörös serkentése ideális módszer lenne a hosszú űrutazások alatt az amerikai űrhajósok szívérrendszeri kondíciójának fenntartásához. A teljes testi átmelegítés során a véráramlás bizonyítottan 5-7 liter/percről, akár 13 liter/perce-re is emelkedhet.

"Az 1980-as évek az erős aerobic órák és a hosszú futások évtizedét jelentették. A testi mozgás ajánlásában volt azonban bizonyos maximalizmus. Kizárólag a kimerítő edzést tekintették, pl. elégségesnek, a pulzust X és Y-ra kellett fokozni, mindennek egyetlen módja a kimerülésig folytatott gyakorlat volt. A megszorításoknak az lett az eredménye, hogy a legtöbb "igazi" testi mozgást végző személy viszonylag fiatal és már eleve jó formában volt. Számos amerikait magával ragadott a fitness láza, de feltehetően legalább ugyanennyien le is morzsolódtak. Mint ahogyan már jeleztük, a nemrégiben elvégzett kutatások azt mutatják, hogy nem kell maratoni távokat lefutni ahhoz, hogy fittek legyünk, és elégséges a heti 1000 kalória elégetése. Minden megfelelő, ami képes ezt a kalóriamennyiséget elégetni." - Wellness Letter, 10/90, University of Califorma, Berkeley.